Falsul profet

Mulţi profeţi falşi se vor ridica şi vor înşela pe mulţi. Din cauza înmulţirii fărădelegii, dragostea multora se va răci. – Evanghelia după Matei

În 2003-2004, cât am “ocupat” postul de consilier pe relația Guvernului cu presa străină, obișnuiam să mă duc la ședințele executivului, din curiozitate și curtoazie profesională, deși nu eram obligat să o fac. Mă fascinau cartofii fierbinți lansați de premierul Năstase și pasați rapid de la un ministru la altul. La una dintre aceste ședințe, s-a petrecut o întâmplare cu un tâlc special, mai ales pentru cei care au minte și răbdare să înțeleagă. După una dintre obișnuitele pauze de masă sau țigară care însoțeau ședințele mai lungi, lumea s-a adunat mai greu și, odată intrată în sala de ședință, a continuat sporovăiala începută pe hol. La un moment dat, Năstase a tunat: măi, dar pentru țara asta nu mai muncește nimeni?! Toată lumea a înlemnit. Năstase i-a măsurat pe toți cu privirea, preț de câteva secunde, probabil. Tăiai tensiunea cu cuțitul. Apoi a zâmbit – îi știți zîmbetul, cu ridicatul ușor din sprânceană, nu? – și toată lumea a răsuflat ușurată. Acela a fost singurul act de “eroism” politic la care am asistat în cei doi ani de slujbă la Guvern.

Anii aceia (și cei de după) mi-au arătat cât de lipsiți de autenticitate, goi de conținut și de viziune sunt (aproape) toți politicienii de pe prima scenă. Intri într-un mecansim în care libertatea de mișcare și exprimare îți este dictată de un mănunchi de interese, foarte bine conturate și așezate pe un făgaș la care au muncit generații de miniștri, sceretari de stat, directori de agenții, consilieri locali, primari ș.a.m.d. Ți se spune limpede, de la început, cine intouchable (fr) și pe cine ai voie să măcelărești. În rest, politică la greu.

De aceea nu cred niciun moment în autenticitatea gestului lui Grindeanu – vezi doamne, sute de mii de pesediști, Guvernul României nu al CEX etc. Singurul lucru pentru care merită felicitat este că l-a înfruntat pe Dragnea. Atât. În rest, de ce ne-am bucura de teatrul politic al unui politician care ne spune repetat, apăsat, că a fost membru PSD de peste 20 de ani, partidul care este principalul vinovat al înapoierii noastre economice, sociale, partidul care a generat numai guverne și conduceri locale a căror singură politică a fost contractul cu comision.

O gâlceavă de partid nu naște eroi. Nu înțeleg fierbințeala creată de câțiva țugulani care s-au prins că ar fi un moment bun (excepțional) să-l arunce pe Dragnea în gheena istoriei, dincolo de momentul critic în sine de a rămâne fără Guvern. Țugulani care nu au intrat în PSD pentru a reforma stânga românească, ci pentru a împărți puterea mai discret și, poate, mai elegant decât baronul de Teleorman.

Sanchi.

Leave your comment