E mult mai simplu

Oamenii nu sunt răi sau buni, proști sau deștepți, pro sau contra bisericii/religiei, pro sau contra războiului, pro sau contra imigranților, avortului, homosexualilor, artei moderne, nudității publice, noii morale, millennials-ilor, măririi penisului sau a salariilor bugetarilor, pensionarilor, Uniunii Europene, deschiderii granițelor, Vămii Vechi, referendumurilor de orice fel, politicii, pușcăriei (oare de ce mi-au venit cuvintele astea unul după altul?), celor 1%, tehnocrației, Vocii României/Românii au talent, pedepsei cu moartea, lui Trump, Saddam sau Kim de orice generație, Sexy Pharma, sau multor altora.

Oamenii sunt pur și simplu prost informați.

Așa că hai să nu ne mai dăm peste cap ochii și buzduganele, să nu mai facem pușcării închipuite pentru unii și insule iluzorii pentru ceilalți, unde ne simțim confortabil doar cei câțiva, vai, cei înțelepți, cărora nu ne miros picioarele, acceptăm și înțelegem totul și suntem atât de înaintea vremilor.

Mai bine să punem mâna și să ne străduim să băgăm cu de-a sila în popor informație corectă, într-un mod eficace, astfel încât să nu ne mai sufoce anomaliile, iar judecata strâmbă să devină o minoritate administrabilă. A ostraciza un individ pentru că disprețuiește un alt individ pentru orientarea sa sexuală, religioasă, financiară, filosofică, intelectuală, politică etc. e din același registru ca ura însăși. Mi se pare incredibil cum cred cei mai mari campioni pro toleranță că pot educa prin… intoleranță. Prea mult zgomot, prea puțină muncă.

Oamenii sunt buni și răi deopotrivă.

Foto: ©Rareș Petrișor

Leave your comment