Pentru faptul că au murit 27 de oameni și alți aproape 150 sunt internați nu sunt vinovați Guvernul, Ministerul de Interne, IGSU sau Ministerul Sănătății. De asemenea, fără să mă antepronunț și ferindu-mă mereu de ”execuții” publice, cred că pare limpede cine sunt criminalii. La televizor, reacția și cooordonarea generală creează impresii diverse: sunt eroii noștri de zi cu zi care salvează vieți pe bandă rulantă și sunt șefii lor care din nou au bâjbâit, s-au împiedicat și au demonstrat că povestea asta, cu situațiile de urgență, are demonii ei pentru care nu suntem pregătiți.
Așa că, am câteva întrebări, fiind posibil expus, nolens volens, la situații periculoase în care aștept intervenția serviciilor pe care le plătesc:
- Care este numărul maxim (estimat) de persoane calificate și vehicule speciale GATA să intervină în situații de urgență – în București și în țară – care presupun un potențial număr mare de morți și răniți: incendii de mari proporții, cutremure, atentate teroriste, alte dezastre? Este acest număr dimensionat corect? Televiziunile de știri anunță un număr de vehicule care ar fi intervenit aseară greu de verificat și, mai ales, greu comparabil cu flota oficial declarată de serviciile publice de urgență (pompieri, salvare, SMURD). De exemplu, pe site-ul SMURD, în București avem un total de 29 de vehicule de intervenție plus un elicopter. Evident, vin ambulanțe, autospeciale și vehicule de intervenție și din alte județe limitrofe. Am luat, poate deloc la întâmplare pentru că am trăit acolo, dotarea Londrei, unde doar ambulanțe sunt… 900.
- Cum este posibil ca spitalele (bine, știm cum, dar întrebarea rămâne) să nu poată acomoda ceea ce, comparabil cu populația Bucureștiului, este o mână de răniți? Dați-mi voie să spicuiesc din comunicatul oficial de presă care a însoțit lansarea noii unități de primiri de urgență de la Spitalul Floreasca (modernizarea a costat 12 milioane lei): ”Proiectul de modernizare a UPU Floreasca a inceput in anul 2010, iar in urma investitiei capacitatea de tratare a crescut de la 8 paturi de urgenta la 35. Daca atunci cand existau 8 paturi de urgenta in UPU Floreasca puteau fi tratati aici 450 pacienti/zi, in medie, in urma investitiei se astepta ca aceasta capacitate sa creasca de aproximativ 4 ori. De asemenea, suprafata UPU a crescut la 1000 mp, si se intinde pe 3 nivele.” Bun, deci 450 pacienți ori 4 egal 1800 de bolnavi, ce-i drept pe zi, nu pe oră, dar la 50 de răniți să nu mai faci față?
- Cum e posibil să nu ai sânge pentru 150 de răniți? Cum poți să faci apel public pentru donarea de sânge în contextul în care ne spargem în baluri de cristal (ironic, nu?) cu tot felul de ONG-uri și evenimente de caritate declarate mari succese?
- Cum e posibil să ajungă, dacă este să ne luăm după declarațiile oficiale, prima ambulanță după 11 minute? Google maps arată un drum de 11 minute de la serviciul de ambulanță din Str. Eminescu ceea ce, cu sirene și la ora 22:30, înseamnă 2-3 minute, vezi mai jos.
- Ce se aude cu centrul de comandă și control în situații de urgență și calamități? Câți trebuie să mai murim ca să se întâmple ceva? La un moment dat, se gândise Primăria să investească 30 de milioane de euro într-un asemenea centru, dar nu s-au mai înțeles la comisioane, foarte probabil.
Plâng morții și răniții de azi noapte. Mulțumesc cu lacrimi eroilor de pe toate echipajele de salvare și intervenție, medicilor, asistentelor, infirmierelor, brancardierilor, celor care au cărat pe brațe morți și vii. Ei sunt România și singurul lucru pe care îl au la îndemână este, din păcate, doar Dumnezeu.
Recent Comments