Să învățăm să guvernăm

Am avut șansa să lucrez aproape patru ani pentru administrația guvernamentală. Doi ani în diplomație, doi ani în guvern. Actul guvernării este cea mai complicată afacere din lume. Presupune să conduci ca un șef, asumându-ți și înțelegând zilnic faptul că tu ești angajatul. În plus, ți se cer trei lucruri fundamentale din secunda 0: experiență, onoare și competență profesională. Niciodată guvernul României nu le-a avut pe toate trei odată. Ba competenți fără onoare, ba niște neputincioși onorabili.

Azi – mai ales AZI, este suficient să zgârii un pic poleiala ieftină a liderilor de partid ca să găsești “sub“ ei oameni buni, cu școală multă și educație solidă construită cu bun simț, oameni care înțeleg valoarea de management și istorică a actului guvernării, oameni care au resurse, dorință și voință pe care ar fi fericiți să le pună în slujba României și a românilor, mai presus de orice inters personal. Oameni care pot gândi pe termen lung, nu doar pân`la Golden Blitz. 

Pe de altă parte, nimeni nu s-a născut înțelept. Nu orice părere pertinentă la TV are un emițător capabil să conducă. Nu orice acuzator poate fi un bun judecător. Schimbările se pot produce pe neașteptate – vezi căderea guvernului Ponta în bloc – iar înlocuitorii se tem de formule noi, existând marele risc al acelorași metode expirate, mucegăite și dăunătoare. Oamenii care vin, dacă vom crede în ei, trebuie ajutați să guverneze.

Trebuie deopotrivă încurajați și sancționați, pentru că sunt în slujba noastră. Mereu, și mereu, și mereu. Liderii nu trebuie să fie nici de temut, nici de adulat. Din ambele stări se nasc dezechilibre periculoase. Liderii politici trebuie să fie, pur și simplu.

Strada nu naște lideri – nu cred în teoria asta. Dar poate naște un sistem care să ne știe de frică. Și atunci, ca lider politic, știi în ce te bagi, de ce te bagi, cu cine ai de a face și care este rostul tău acolo. Când instinctele primare vor lăsa loc unei clase politice mai aplecată și… aplicată, abia atunci vom fi câștigat.

Credit foto: Shutterstock

Leave your comment